Torino este un oraș cu o mie de fețe. Vechea capitală a Savoiei, leagănul Risorgimentului, capitală a industriei, oraș al artei și culturii, centru de inovare.
Cu imensa sa moștenire moștenită din secole de istorie și cu dinamismul unui oraș deschis către lume, capitala piemontezei vă permite să vedeți o combinație perfectă de:
bijuterii arhitecturale si monumentale
muzee (peste 40)
Galerie de artă
distracție, multă mâncare bună
evenimente de renume internațional, precum Târgul de carte , Târgul Gustului și Festivalul de Film de la Torino .
Un calendar constant de lucruri de făcut și de văzut în orice moment al anului .
Mole Antonelliana , Muzeul Egiptean , reședințele regale, Giulgiul , gianduiotti, sunt doar câteva dintre comorile orașului de pe malul Po.
Torino este, așadar, o destinație de călătorie de neratat pentru cei care doresc să învețe despre gloriile trecutului său splendid prin descoperirea capodoperelor sale, să participe la viața sa culturală plină de viață, formată din expoziții și evenimente de artă, fără a uita plăcerea de a rătăci printre piețele sale sau de a lua o pauză într-una dintre numeroasele cafenele istorice.
Mole Antonelliana din Torino și Muzeul Cinematografiei
Simbol al orașului Torino, primul lucru de văzut în Torino. Mole Antonelliana a fost începută în 1863 pe baza unui proiect al lui Alessandro Antonelli pentru a îndeplini funcția de templu israelit.
În 1878 a fost vândut Municipalității care a dorit să facă din el un monument dedicat Regelui Italiei Vittorio Emanuele al II-lea.
Singura construcție de 167 de metri înălțime cu o bază pătrată surmontată de celebra cupolă cuspidată, a fost inaugurată în 1889 odată cu așezarea statuii geniului înaripat pe turlă .
În 1905, o stea cu cinci colțuri a înlocuit statuia geniului înaripat pe care fulgerul o doborase în anul precedent.
Un lift cu pereți de sticlă situat în interiorul Mole vă permite să ajungeți la ” Tempietto „, la 85 m distanță. din care se poate admira o panoramă cu adevărat surprinzătoare a Torino.
Clădirea Antonelliană găzduiește în prezent Muzeul Național al Cinematografiei , singurul de acest fel din Italia.
Colecțiile muzeale păstrate aici oferă vizitatorului o călătorie prin istoria cinematografiei printr-o călătorie împărțită pe cinci niveluri:
arheologia cinematografiei
Mașina Cinematografică
Colecția de afișe
Instalatii video
Sala mare a Templului înconjurată de 13 capele care povestesc câteva teme grozave ale artei a șaptea (Horor și Fantezie, Cinema Animat, Science Fiction, Dragoste și Moarte, Western, etc…).
Orele de deschidere și prețul biletelor pentru Mole Antonelliana
Program : în fiecare zi 10:00-18:00, marți închis. Urcarea pe dom pe jos este posibilă sâmbăta, duminica și de sărbători între orele 14:00 și 16:30.
Costul biletului : 11 euro.
Cum se ajunge acolo : Via Montebello 20. Autobuz 61, 55, 56, tramvaiul 13 și 15 (stația Rossini, via Po);
Autobuz 68 (stația Verdi, via Rossini); Tramvaiul 16 (stația Palazzo Nuovo, Corso San Maurizio).
Piazza Castello din Torino
Această piață este adevăratul centru al orașului Torino , de fapt aici s-a dezvoltat viața orașului, din perioada romană până la Risorgimento.
Piazza Castello, așa cum apare astăzi, a fost proiectată de arhitectul Ascanio Vitozzi în 1584, la ordinul ducelui Carlo Emanuele I.
Piața, înconjurată pe trei laturi de portice elegante construite în perioade diferite, este decorul pentru clădiri importante ale orașului care merită văzute:
austerul Palat Regal , reședința regelui Sardiniei până în 1659, iar apoi a lui Vittorio Emanuele al II-lea, regele Italiei, până în 1865; Teatrul Regio;
clădirea Consiliului Regional;
Palatul Guvernului (acum sediul Prefecturii); a Secretariatelor; Armeria și Biblioteca Regală, care conține celebrul autoportret sanguin al lui Leonardo da Vinci.
Inima pietei este impozantul Palazzo Madama, vechiul castel de la care isi ia numele, inconjurat de trei monumente;
sculptura dedicată Stendardului Armatei Sardiniei;
monumentul ecvestru care sărbătorește Cavalerii Italiei;
statuia care îl înfățișează pe Emanuele Filiberto, Duce de Savoia .
Piazza Castello este, de asemenea, punctul în care converg cele patru artere majore din Torino: Via Roma, Via Pietro Micca, Via Po și Via Garibaldi, una dintre cele mai lungi străzi pietonale din Europa.
Piazza San Carlo din Torino
Torino este plină de pătrate, toate frumoase și elegante. Dar cea care rămâne în inimile multor turiști este Piazza San Carlo , considerată deloc surprinzător „Sufrageria din Torino”. Spațiu maiestuos cu statuia lui Emanuele Filiberto în centru, pe care torinii o numesc Caval ëd Bronz (cal de bronz, în piemonteză).
Cu o lungime de 168 de metri și 76 de metri lățime, în piață este izbitoare prezența celor două biserici gemene în stil baroc , cea a Santa Cristina construită în 1639 și cea a lui San Carlo construită în 1619. În realitate nu sunt gemene, în sensul sensului. ca nu s-au nascut impreuna dar de-a lungul secolelor s-au „copiat” unul pe altul pana au devenit la fel!
Pe laterale, două rânduri de portice găzduiesc magazine, restaurante și câteva cafenele istorice din Torino, precum Caffè San Carlo și Caffè Torino. Pe mesele acestor două localuri au trecut toți politicienii, artiștii și intelectualii, nu numai din Piemont.
Întreaga istorie a Pieței San Carlo este legată de viața savoienilor care au dorit ca între 1600 și 1700 să „sărbătorească” rolul Torino de capitală.
Pe aici trec toate evenimentele importante ale orașului: de la concerte la victoriile lui Juventus, deși Piazza San Carlo este amintită mai ales pentru rebeliunea din 21 septembrie 1864 (184 de morți) după ce titlul de capitală a fost transferat la Florența.
Palazzo Madama și Muzeul de Artă Antică din Torino
Palazzo Madama este astăzi sediul Muzeului Civic de Artă Antică, dar această minunată clădire construită pe ruinele unei vechi porți romane a fost o fortăreață, un castel (după cum o demonstrează fațada din spate cu turnurile medievale) și reședința a două „Regale”. Doamnelor”, Maria Cristina a Franței și Ioana de Savoia-Nemours , sub a căror regență clădirea a fost extinsă și împodobită.
În special, în 1718 Filippo Juvarra, arhitectul Casei de Savoia, a proiectat și construit marea fațadă de vest și impozanta scară măreață, o capodopera baroc incontestabil.
Merită văzute miile de piese, păstrate în decorul splendid al Palatului, care mărturisesc cele zece secole de istorie a producției artistice italiene și europene (de la Evul Mediu timpuriu până la Baroc).
Traseul de vizitare este împărțit pe patru etaje: la nivelul șanțului de apă se află Lapidarul Medieval cu sculpturi în piatră și orfevrărie (sec. XII-XIII);
parterul adăpostește sculpturi, picturi și obiecte prețioase gotice (sec. XIII-XVI);
primul etaj este dedicat artelor secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea cu galeria de tablouri, mobilierul și decorațiunile somptuoase ale camerelor; etajul doi, dedicat artelor decorative din toate epocile, adăpostește ceramică, fildeș, țesături și sticlă.
Printre capodoperele Muzeului, de neratat se numără „ Portretul unui bărbat ” de Antonello da Messina , păstrat în Torre dei Tesori și Orele de la Torino-Milano, singurul manuscris din lume iluminat de flamandul Jan van. Eyck.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Palazzo Madama și Muzeul de Artă Antică
Program : luni, miercuri, joi, vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10:00 și 18:00.
Închis : marți
Costul biletului : 10 EUR
Cum se ajunge acolo : în Piazza Castello. Pe jos în centrul istoric sau cu:
Autobuze : liniile 11, 12, 51, 55, 56, 61, 68
Tramvai : liniile 4, 13, 15, 18.
Catedrala San Giovanni și Capela Sfântului Giulgi din Torino
Catedrala din Torino este dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, patronul orașului. Construită între 1491 și 1498 la ordinul Cardinalului della Rovere, catedrala în stil renascentist are o fațadă de marmură albă pe care sunt trei portaluri decorate cu reliefuri și o clopotniță din cărămidă roșie cu o coroană de Juvarra. Interiorul în stil bazilică este o cruce latină cu trei nave și elemente gotice.
În secolul al XVII-lea, Catedrala a fost renovată pentru a adăuga capela Sfântului Giulgi , o capodoperă a arhitecturii baroce de către Guarino Guarini. Capela destinată să găzduiască giulgiul în care trupul lui Isus ar fi fost învelit în mormânt a fost grav avariată de un incendiu în 1997.
Relicva care se afla de câțiva ani în spatele altarului principal, deși nu a fost afectată direct de incendiu, a fost scoasă din zona incendiului.
Astăzi Giulgiul este păstrat în poziție culcat în interiorul unei carcase etanșe, în absența aerului și în prezența unui gaz inert situat sub tribuna regală. Cu ocazia expozițiilor (expoziții publice) Giulgiul este în schimb expus într-o altă vitrină.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Catedrala din Torino
Ora de deschidere :
De luni până vineri: de la 10.00 la 12.30 și de la 16.00 la 19.00
Sâmbătă : de la 9.00 la 19.30
Duminica : de la 8.00 la 19.30
Orele Sfintei Liturghii:
Sărbători: 9.00, 18.00
În zilele lucrătoare: 18.00
Costul biletului : gratuit
Cum se ajunge acolo : în spatele Pieței Castello în Via XX Settembre.
Autobuze : liniile 11, 12, 51, 55, 56, 61, 68
Tramvai : liniile 4, 13, 15, 18.
Poarta Palatina
Porta Palatina se afla in Piazza Cesare Augusto, este imposibil sa nu observati acest monument maiestuos si pentru ca este punctul de plecare pentru o plimbare in centrul istoric. Faceți o scurtă oprire pentru a o privi cu atenție și faceți câteva fotografii înainte de a continua spre străzile din centru prin accesul pietonal.
Este o poartă istorică care datează din epoca romană, când Torino era numită Augusta Taurinorum . A fost construită în secolul I î.Hr. pentru a face accesul în oraș mai monumental… și este și astăzi acolo. A ajuns la noi într-o stare excelentă de conservare dar aspectul său actual este rezultatul unor lucrări de restaurare din ce în ce mai puțin recente.
În ceea ce privește aspectul arhitectural, ușa este din cărămidă roșie cu două turnuri laterale, o zonă centrală cu două rânduri de ferestre în timp ce în partea inferioară găsim accesul propriu-zis prin două uși arcuite.
Scenografia este completată de perechea de statui ale lui Iulius Caesar și Caesar Augustus , reproduceri ale monumentelor Romei antice. O curiozitate se referă la denumirea „Palatina”, poarta era numită așa deoarece se afla în apropierea Palatiumului care era sediul senatului și activităților administrative.
Porta Palatina este situată în contextul Parcului Arheologic al Turnurilor Palatine care include vestigiile romane ale teatrului și zidurile antice. De jur împrejur este marea zonă verde a grădinii Aiuola Secondo Pia proiectată pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2006. Un loc bun pentru a vă odihni pe bănci în timp ce vizitați orașul.
Ieșind din Parcul Arheologic al Turnurilor Palatine, pe de o parte ne aflăm în Piazza San Giovanni de unde se poate accesa Palatul Regal trecând prin Catedrala San Giovanni Battista. La o aruncătură de băţ se află Piazza Castello, Muzeele Regale, în zona din faţa pieţei istorice din Torino Porta Palazzo şi acces la Corso Regina Margherita.
Castelul și Parcul Valentino din Torino
Nu departe de centrul orașului se află frumosul parc fluvial Valentino, reproiectat în secolul al XIX-lea de arhitectul peisagist francez Barrillet-Dechamps. Originea denumirii acestei zone verzi este incertă (deși pentru unii poate fi urmărită până la Sfântul Îndrăgostiților ale cărui rămășițe se păstrează într-o bisericuță nu departe), binecunoscută pasionaților de jogging și ciclism din Torino.
În inima parcului orașului se află splendidul Castel Valentino , inclus în lista UNESCO a Patrimoniului Mondial împreună cu celelalte reședințe piemonteze Savoia.
Deja o reședință extraurbană încă din secolul al XVI-lea, cu Maria Cristina a Franței, doamna regală care și-a făcut reședința preferată, palatul francez a cunoscut perioada sa de maximă splendoare. Folosit în diferite scopuri în secolele următoare, astăzi Castelul este sediul Facultății de Arhitectură a Politehnicii.
Alte clădiri împrăștie parcul. Unul dintre cele mai unice este cu siguranță Satul Medieval, care este reproducerea unui sat din secolul al XV-lea complet cu case fortificate, magazine, străzi înguste, pod mobil și Rocca (adică Castelul Satului).
Construit pentru Expoziția Generală Internațională Italiană din 1884 de la Torino ca pavilion de Artă Antică pentru valorificarea patrimoniului istorico-artistic medieval al Piemontului și Văii Aostei, la finalul evenimentului complexul a fost păstrat, transformându-se rapid într-un spațiu plăcut și atractiv. loc de petrecere a timpului liber.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Parcul Valentino
Ora de deschidere :
Castello : Sâmbătă de la 9:30 la 12:00 Rezervări necesare aici
Borgo : de luni până duminică de la 9:00 la 19:00 (din noiembrie până în martie); de la 9:00 la 20:00 (din aprilie până în octombrie).
Rocca : de marți până duminică 10:00-17:15 (ultima intrare), luni închis.
Costul biletului : gratuit. Cetatea plătită, dar închisă pentru tot anul 2022.
Cum se ajunge acolo :
Autobuz : 9 – 16 – 42 – 45 – 45 barat – 52 – 67
Muzeul de Antichități Egiptene din Torino
Acest muzeu, dedicat exclusiv artei și culturii Egiptului antic, se află la Torino de aproape două secole. Fondarea muzeului datează din 1826, anul în care Carlo Felice, regele Sardiniei, a achiziționat o mare colecție de lucrări de la consulul francez în Egipt, Bernardino Drovetti.
Achizițiile și săpăturile efectuate au extins ulterior colecția muzeului, care astăzi se mândrește cu peste 30.000 de piese, printre care statui de faraoni, sarcofage, stele funerare, bijuterii, obiecte de uz zilnic (sunt expuse „doar” 6.500) care fac Muzeul. de antichități egiptene din Torino unul dintre cele mai bogate muzee egiptene din lume. Dintre capodoperele care pot fi admirate aici, se remarcă următoarele: statuia lui Ramses al II-lea, mormintele intacte ale lui Kha și Merit, Mensa Isiaca și templul din stâncă al lui Thutmose al III-lea transportat din Elessiya, la 200 km sud de Aswan, și recompus aici pentru a-l salva de apele lacului artificial Nasser după construirea barajului Aswan.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Muzeul Egiptean
Ora de deschidere :
Luni : 9.00 – 14.00
Marți-Duminică : 9.00 – 18.30
Costul biletului : 15 EUR
Cum se ajunge acolo : Via Accademia delle Scienze, la 10 minute de Piazza Castello.
Autobuz/Tramvai :
Liniile 4 și 15; oprire BERTOLA-247
Liniile 58, 58B, 11, 55, 57; oprire BERTOLA-1642
Liniile 72 și 72B; oprire BERTOLA-2179
Liniile 13, 56, 51; BERTOLA-469 oprire
Linia 27; terminus BERTOLA-1632
Liniile 13, 15, 55, 56; statia CASTELLO-471
Linia 7; terminus CASTELLO-409 (linie în serviciu sâmbăta, duminica și de sărbători)
Biserica Marii Născătoare de Dumnezeu
Dacă luați podul cu același nume din Piazza Vittorio Veneto, vă aflați în fața conturului Bisericii Marii Maicii Domnului. Dacă ați văzut Panteonul din Roma , veți recunoaște că această biserică este aproape a copie a acestuia.
Prima piatră a fost pusă de Vittorio Emanuele la 23 iulie 1818 și finalizată după aproximativ 13 ani. În realitate, biserica a fost însărcinată de către Decurioni, administratorii Torino, să sărbătorească întoarcerea lui Vittorio Emanuele I în 1814 după retragerea trupelor franceze.
Inscripția latină de pe timpan scrie „ORDO POPULUSQUE TAURINUS OB ADVENTUM REGIS”. Savanții latini s-au certat în repetate rânduri despre această inscripție, pentru că ea celebrează „venirea, venirea” Regelui și nu întoarcerea lui. Biserica este ridicată deasupra pieței , iar vizitatorul este întâmpinat de statuile Credinței și Justiției.
Conform tradiției ezoterice, statuia din stânga este Madona care ține Sfântul Graal care ar urma să fie îngropată sub biserică sau în orice caz la Torino. Ne amintim că Torino este considerată, împreună cu Praga și Lyon , unul dintre orașele magice ale Europei . După ce treci de cele șase coloane intri într-o singură navă circulară plină de sculpturi.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Gran Madre
Ora de deschidere :
În fiecare zi de la 7:30 la 19:00 (non-stop)
Costul biletului : gratuit.
Cum se ajunge acolo : Piazza Gran Madre di Dio Pe jos din Piazza Vittorio Veneto.
Autobuze: 56
Tramvai : 13
Sanctuarul Consolatei din Torino
Sanctuarul Consolata este situat în piața cu același nume, Piazza della Consolata. Neinclus întotdeauna în circuitul turistic clasic de la Torino, merită o vizită atât pentru istoria, arhitectura și bogăția de lucrări.
Sanctuarul este situat acolo unde a fost inițial Biserica Sant’Andrea datând din secolul al X-lea, din care a supraviețuit clopotnița romanică, acum restaurată. Începând cu secolul al XVII-lea, Biserica a fost reconstruită și extinsă de mai multe ori datorită intervenției arhitecților de calibrul lui Guarino Guarini și Filippo Juvarra .
Pe părțile laterale ale portalului de intrare găsim două statui, cea a lui San Massimo care a fost primul episcop de Torino și cea a lui Santo Sebastiano Valfrè.
Intri mai întâi într-un mediu de formă eliptică și apoi intri în inima sanctuarului propriu-zis cu plan hexagonal, care de fapt este cunoscut sub numele de „Hexagonul Guarinian” deoarece a fost proiectat de arhitectul Guarini. Interioarele sunt în stil baroc piemontez .
De admirat pe boltă este un ciclu de fresce cu scene din viața Madonei . Interesante sunt și picturile care înfățișează povestea unui tânăr orb despre care se spune că și-a recăpătat vederea datorită Madonna della Consolata. Altarul principal este opera lui Juvarra.
În lateral se află capelele: capela San Valerico, protectorul poporului din Torino împotriva ciumei în secolul al XVI-lea, capela San Giuseppe și capela din secolul al XVII-lea a Sant’Anna de Guarini cu un altar de marmură, un pictura Nașterii Domnului și retabloul mare care îl înfățișează pe sfânt. Lângă intrare se află mormântul lui Giuseppe Cafasso, un preot din Torino care era foarte aproape spiritual de cei săraci și slabi.
Cripta – sau Capela Grațiilor – Sacristia Majoră și Galeria Ex-votos sunt interesante . În cele din urmă există mănăstirea în formă pătrată cu porticul clasic și fântâna centrală.
În Piazza della Consolata, este obligatoriu să te oprești la „ Al Caffè al Bicerin ”, un loc istoric de unde poți comanda celebrul bicerin din Torino sau o ciocolată caldă. Pierdundu-te pe alei, ajungi la Porta Palazzo faimoasa pentru piata mare si plina de culoare.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Consolata din Torino
Ora de deschidere :
În fiecare zi de la 7:30 la 19:00 (non-stop)
Costul biletului : gratuit.
Cum se ajunge acolo : 10 minute de mers pe jos de Piazza Castello.
Discussion about this post