Există două moduri de a vizita Veneția : urmăriți fluxul de turiști grăbiți care în câteva ore urmează un traseu prestabilit ales de aproximativ 20 de milioane de oameni în fiecare an, sau părăsiți acest traseu și încercați să descopere o Veneție mai puțin asemănătoare cărții poștale .
Credem că le poți face pe ambele: să ajungi în Piazza San Marco pe jos , să te bucuri de bucuria de a fi acolo, în acel loc văzut de multe ori în fotografii, sau să urci pe Podul Rialto pentru a admira Canalul Mare și a te lupta cu mulțimea pentru a fi capabil să facă o fotografie suvenir.
Dar și lăsând clișeul despre Veneția pentru a descoperi că există locuri extraordinare chiar și într-un oraș care în sine iese din comun. Și asta se poate face doar intrând în clădiri, nu prin simpla observare a fațadelor.
Astfel se întâmplă să intri în Gallerie dell’Accademia, Scuola Grande di San Rocco sau Chiesa dei Frari și să descoperi lucrări magnifice și arhitectură foarte fină, care spun adevărata poveste a Veneției, cea prea des ascunsă de turismul de cărți poștale. Pe această pagină vă recomandăm cele 10 lucruri pe care neapărat trebuie să le vedeți în Veneția într-un weekend sau într-o vacanță mai lungă. Este o selecție forțată, dar credem că există cea mai bună.
Piața Sf. Marcu
1
Piazza San Marco este primul loc care vine în minte tuturor când vorbesc despre Veneția . Piața mare pe care stă Bazilica, cu porumbei care așteaptă niște firimituri, este poate cea mai cunoscută imagine a Veneției.
Înainte de sosirea relicvelor din San Marco și de construcția ulterioară a Bazilicii, această zonă era pur și simplu o mare grădină de legume, străbătută de Rio Bario, apoi completată la ordinul Dogelui Vitale II Michiel.
Piazza San Marco este singurul spațiu mare din Veneția care are privilegiul de a fi numit „pătrat” , în timp ce toate celelalte zone cu această caracteristică sunt numite „campi”.
În anii Republicii Serenissima a găzduit târguri, turnee, procesiuni și vânătoare de tauri, în timp ce astăzi este înconjurat de baruri (foarte) scumpe , unde poți sta și urmări în direct trecerea turiștilor din întreaga lume încântați de asemenea frumusete .
Palatul Ducal
Venetienilor tin foarte mult la acest palat pentru ca este paznicul istoriei lor si protagonistul multor evenimente importante pentru orasul Venetia.
Palazzo Ducale era exact acolo unde se află acum în perioada Republicii , a supraviețuit dominațiilor ulterioare și a rămas în picioare când Veneția a fost anexată statului italian.
Prezență constantă și fidelă a orașului Veneția , stilul Palatului Dogilor a suferit numeroase variații, dictate de seria lungă de incendii teribile care au adus schimbări semnificative de-a lungul anilor.
Importanța politică a Palatului, care i-a întâmpinat pe Dogii din istoria Republicii Veneția, a fost subliniată și de Napoleon Bonaparte când, în 1797, a făcut din el centrul administrației sale , după ce a cucerit orașul. Importanța istorică a Palatului Dogilor din Veneția este demonstrată și de suma uriașă plătită din cuferele noului născut Statului italian, în favoarea unei renovări totale a clădirii.
În ciuda bugetului puternic pasiv al Italiei unificate, care asumase datoriile tuturor statelor care s-au reunit sub tricolor, nicio cheltuială nu a fost scutită pentru a da un nou aspect unuia dintre cele mai importante simboluri ale Veneției.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Palatul Dogilor
Program : zilnic de la 10.00 la 18.00 (ultima intrare 17.00)
Costul biletului : un singur bilet de 25 € pentru Palatul Dogilor și pentru traseul integrat al Muzeului Correr, Muzeul Național de Arheologie, Sălile Monumentale ale Bibliotecii Naționale Marciana.
Cum se ajunge acolo : pe jos urmând fluxul de turiști.
Vaporetti
Din Piazzale Roma : Linia 1 Vallaresso sau stația San Zaccaria; Linia 2 statia Giardinetti; Linia 5.1 sau Linia 4.1, stația San Zaccaria.
Din gara Veneția Santa Lucia : linia 1 Vallaresso sau stația San Zaccaria; Linia 2 statia Giardinetti; Linia 5.1 sau Linia 4.1, stația San Zaccaria.
Din Lido di Venezia : Linia 1 stație Vallaresso sau San Zaccaria; Linia 5.2, stația San Zaccaria
Grand Canal
Venețienii îl numesc Canalazzo , dar nu este un nume derogatoriu, este doar modul lor de a identifica Marele Canal.
Marele Canal traversează Veneția pe 4 kilometri, împărțind centrul istoric al orașului în două părți. Mult mai vechi decât orașul în sine, Canalul are o formă de S inversat și în unele locuri ajunge până la 5 metri adâncime.
Latimea acestuia variaza in functie de zonele orasului, existand locuri unde are pana la 70 de metri latime. Dacă doriți să observați și să admirați orașul dintr-un alt punct de vedere, participați la turul pe Grand Canal , care începe de la gara Santa Lucia până în Piazza San Marco pentru a vă oferi un cadru minunat.
Clădirile cu vedere la Marele Canal sunt toate orientate spre calea navigabilă, iar în timpul turului par să concureze pentru a capta atenția turiștilor.
Observând frumusețea clădirilor, armonia clădirilor și aleile înguste care pot fi întrezărite în timp ce barca se îndreaptă încet spre Piazza San Marco, veți putea înțelege de ce Veneția a fost întotdeauna unul dintre cele mai iubite orașe din lume. .
Podul Rialto și alte poduri
Nu este ușor să le numări unul câte unul, pentru că în Veneția sunt 354 de poduri! Orașul lagunar are o relație morbidă cu podurile sale, deoarece are nevoie disperată de ele pentru a conecta diferite zone între ele și pentru a face călătoria puțin mai ușoară.
Venețienii au reușit să transforme o nevoie într-o trăsătură distinctivă a orașului : Veneția este caracteristică tocmai pentru toate aceste „jumătăți de luni” care se întâlnesc de-a lungul canalelor.
Cel mai cunoscut, poate, este cel al „ Spinelor ”, dar nu toată lumea știe că numele său nu derivă din suspinele languide ale îndrăgostiților care trec pe sub el, jurându-și unii altora dragoste veșnică.
Se pare că suspinele care dau numele podului sunt cele ale condamnaților care au fost duși în închisorile din apropiere și, privind pentru ultima oară la oraș, s-au lăsat biruiți de descurajare.
Podul Rialto
Cel al „spinelor” concurează pentru faimă cu Podul Rialto , care iese în evidență pe Marele Canal. In 1593 Podul Rialto a inlocuit podul foarte vechi realizat cu barci de lemn care permiteau trecerea catre foarte populara piata Rialto. Astăzi podul, acoperit de arcade , este aglomerat de turiști și vânzători, unul dintre cele mai cunoscute puncte fotografice din lume.
Recentul pod de controversă
Cel mai nou pod din Veneția, spectaculosul Pod Constitution , a fost proiectat și construit de marele arhitect spaniol Santiago Calatrava.
Podul, dat în exploatare în 1997, după o gestație elefantină din cauza erorilor de proiectare și a îndoielilor cu privire la stabilitatea sa, a fost deschis publicului în 2008 și abia un an mai târziu a primit aprobarea tehnică definitivă.
Galeriile Academiei
Galeriile Accademia găzduiesc cea mai bogată colecție de picturi venețiene și venețiene, de la secolul al XIV-lea bizantin și gotic până la artiștii Renașterii.
Unele nume pot clarifica imediat cantitatea și calitatea lucrărilor adăpostite într-un complex care unește biserica Santa Maria della Carità, mănăstirea Canoanelor din Lateran și Scuola Grande din Santa Maria della Carità: Bellini, Carpaccio, Giorgione, Veronese, Tintoretto și Titian, Tiepolo și marii artiști de peisaj din secolul al XVIII-lea Canaletto, Guardi, Bellotto, Longhi.
Apoi sunt lucrări de Mantegna, una de Piero della Francesco, Crivelli, Luca Giordano, Memling și alții. În plus, muzeul găzduiește și una dintre piesele puternice ale lui Leonardo da Vinci, Omul Vitruvian , care este totuși expusă foarte rar deoarece lumina ar decolora cerneala.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Galeriile Accademia
Program : de marți până duminică de la 8.15 la 19.15. Luni 8.15 – 14.00.
Costul biletului : 12 euro.
Cum se ajunge acolo : Palazzo Venier dei Leoni, Dorsoduro 701.
Vaporettos
Din Piazzale Roma sau Ferrovia: vaporetto linia 2, direcția Lido, stația Accademia; vaporetto linia 1, direcția Lido, stația Accademia sau Salute.
Din Piazza San Marco: vaporetto linia 2, direcția P. Roma, stația Accademia; vaporetto linia 1, directia P. Roma, statia Salute sau Accademia.
Muzeul Peggy Guggenheim
Colecția Peggy Guggenheim este cea mai prestigioasă colecție italiană dedicată artei europene și americane din prima jumătate a anilor 1900 .
În acest muzeu veți găsi capodoperele celor mai importanți și fascinanti artiști ai perioadei: Pollock, de Chirico, Picasso, Kandinsky, Brancusi și Duchamp .
Deosebit de interesantă este Colecția Gianni Mattioli, unul dintre cei mai mari colecționari ai secolului XX, în care se remarcă cei mai mari artiști ai futurismului italian precum Sironi, Carrà, Soffici, Rosai , câteva tablouri de Morandi și un frumos portret al lui Amedeo Modigliani .
Palazzo Venier dei Leoni
Muzeul este situat în singura clădire incompletă din Veneția, Palazzo Venier dei Leoni, cumpărat de Guggenheim pentru a crea cel mai mare muzeu de artă modernă din anii 1950.
Peggy și-a petrecut viața cu unicul obiectiv de a crea un muzeu care să valorifice lucrările avangardei din întreaga lume.
Pasiunea sa nu a fost oprită nici măcar de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial: în anii conflictului, de fapt, Guggenheim a continuat să călătorească prin Europa, indiferent de pericole, în căutarea lucrărilor pe care intenționa să le includă în prestigiosul său Colectie.
Personalitatea puternică a lui Peggy Guggenheim le-a permis artiștilor săi să devină, fără îndoială, cei mai cunoscuți reprezentanți ai expresionismului abstract american.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Muzeul Peggy Guggenheim
Program : zilnic de la 10:00 la 18:00
Închis : marți.
Costul biletului : 15 euro.
Cum se ajunge acolo : Palazzo Venier dei Leoni, Dorsoduro 701.
Vaporettos
Din Piazzale Roma sau cu trenul:
Vaporetto linia 2, direcția Lido, stația Accademia
Vaporetto linia 1, direcția Lido, stațiile Accademia sau Salute
Din Piazza San Marco:
Vaporetto linia 2, direcția P. Roma, stația Accademia
Vaporetto linia 1, direcția P. Roma, stațiile Salute sau Accademia
Bazilica dei Frari
Unul dintre locurile din Veneția pe care turiștii pripiți le dor este Biserica Frari.
Bazilica monumentala de 102 metri lungime , are 17 altare monumentale si o colectie de lucrari demne de cele mai bune muzee din lume.
Aici sunt înmormântați Antonio Canova și Titian, mulți dogi, lideri, muzicianul Monteverdi și multe alte personalități venețiene . În absidă este uluitoare Adormirea Maicii Domnului , cea mai importantă lucrare din biserică împreună cu Retabloul Pesaro , tot al aceluiași pictor.
Dar lucrările lui Bellini (Trittico dei Frari și Madonna troned) și Depunerea lui Frangipane nu fac excepție . Nu ratați o vizită la splendidul cor de lemn.
Dincolo de lucrări, în Bazilica Santa Maria Gloriosa dei Frari este uimitoare lumina, aranjarea lucrărilor ca într-un muzeu, puterea monumentală care dau o senzație de măreție de ansamblu.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Bazilica dei Frari
Program
de luni până sâmbătă : 9:00 – 18:00 (ultima intrare la 17:30).
Duminică și solemnitate : de la 13:00 la 18:00 (ultima intrare la 17:30).
Costul biletului : 3€.
Cum se ajunge acolo : Campo ai Frari. San Polo 3072. Este la aproximativ 15 minute de mers pe jos de la gară pe direcția Frari-Rialto.
Vaporettos
De la gară și Piazzale Roma
Linia 1 sau 2 spre San Marco, stația San Tomà
Din Piazza San Marco
Linia 1 sau 2 spre stația de cale ferată San Tomà.
Scuola Grande di San Rocco
Tintoretto și-a pus toată măiestria în pictarea Sala dell’Albergo a Scuola di San Rocco: și a reușit, deoarece acest ciclu de lucrări este considerat de toți a fi Capela Sixtină a Veneției .
Scuola Grande di San Rocco a fost sediul unei frății de venețieni bogați dedicată lucrărilor caritabile și își ia numele de la trupul San Rocco, păstrat aici. În 1564, Confrația i-a încredințat lui Tintoretto sarcina de a decora Școala.
Pe parcursul a 24 de ani, artistul și studenții săi au creat un ciclu de pânze mari în Sala Terrena și cea a Hotelului.
Lucrările spun episoade biblice și viața lui Hristos într-o călătorie picturală de excepție, care este aproape uluitoare datorită dimensiunii și numărului lucrărilor pictate.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Biserica San Rocco
Program: zilnic 9.30 – 17.30
Casa de bilete se închide la 17.00.
Costul biletului : 10 €.
Cum se ajunge acolo : Campo San Rocco, 3052.
Vaporettos
De la gară și Piazzale Roma
Linia 1 sau 2 spre San Marco, stația San Tomà
Din Piazza San Marco
Linia 1 sau 2 spre stația de cale ferată San Tomà.
Biserica San Zaccaria din Veneția
9
Biserica San Zaccaria este situată în Campo San Zaccaria din cartierul Castello din Veneția, un cartier care se învecinează cu San Marco. Practic ne aflăm în imediata vecinătate a principalelor atracții (Palazzo Ducale, Bazilica San Marco, Podul Suspinelor etc.) chiar dacă biserica nu este adesea inclusă în circuitul turistic al ce să vezi în Veneția.
Datând din secolul al IX-lea, a fost construit pentru a adăposti rămășițele lui San Zaccaria , tatăl lui Ioan Botezătorul, donate de împăratul bizantin orașului Veneția. Aspectul pe care îl cunoaștem astăzi datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea.
Stilul este renascentist-venețian . Fațada prezintă sculpturi și basoreliefuri printre care se remarcă statuia Sfântului.
Interioarele cu trei nave găzduiesc o podea de mozaic de origine bizantină și aproape arată ca un muzeu datorită bogăției de opere de artă prezente. Evidențiază retabloul San Zaccaria de Giovanni Bellini , picturile lui Palma il Vecchio , Tiepolo și autori cunoscuți din secolele XV și XVI.
Demne de remarcat: Capela San Tarasio, cunoscută și sub numele de Capela de Aur, cu un ciclu de fresce din secolul al XV-lea, urna cu trupul lui San Zaccaria , mormântul sculptorului Alessandro Vittoria și Capela Sant’Atanasio care a fost odată corul de călugărițe, deoarece inițial a existat o mănăstire de călugărițe benedictine atașată bisericii.
Însă atracția care mai ales a făcut cunoscută Biserica San Zaccaria este „ cripta scufundată ” care datează din secolul al X-lea. Particularitatea este că podeaua este acoperită în cea mai mare parte a anului de apa lagunei. Cripta poate fi vizitată traversând o pasarelă.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Biserica San Zaccaria
Program: Luni-Sâmbătă: 10.00-12.00 și 16.00-18.00. Duminică : 16.00-18.00.
Costul biletului : Gratuit. Se cere o contribuție de 3 euro pentru a coborî în criptă și a vizita Capela San Tarasio.
Cum se ajunge acolo : Vaporetto linia 5.1 – stația San Zaccaria. Biserica este situată la câțiva pași de stația de vaporetto.
Scala Contarini del Bovolo din Veneția
10
Urcarea pe Scala Contarini del Bovolo este poate o experiență puțin cunoscută în Veneția și cu siguranță nu se află în fruntea listei de lucruri de văzut în Lagună. Dar sunt puțin peste o sută de trepte pentru a ajunge la cel mai înalt punct și a te bucura de priveliște dintr-o perspectivă neobișnuită, așa că îți recomandăm să mergi acolo!
Sunt privelisti mai bune in oras (chiar mai ieftine daca nu chiar gratis), dar Scala Contarini este de apreciat pentru farmecul pe care il au locurile „secundare” si neobisnuite in comparatie cu atractiile mai celebre.
Este unul dintre acele locuri care trebuie căutate anume, nu pentru că nu este suficient de faimoasă, ci pentru că nu are „privilegiul” de a avea vedere spre Grand Canal sau spre străzile principale.
Cu puțină orientare și cu cantitatea potrivită de curiozitate, va fi o satisfacție să o găsești în labirintul de străzi înguste din cartierul San Marco de lângă Campo Manin. Știați că cuvântul bòvoło în venețian înseamnă scară în spirală?
Să trecem la poveste. Scara a fost adăugată la Palazzo Contarini – datând din secolul al XIV-lea – abia mai târziu, la sfârșitul anilor 1400.
Se spune că a fost construit de Pietro Contarini pentru ca acesta să poată călări un cal în dormitorul său de la ultimul etaj al clădirii. Aceasta este doar o legendă, știm sigur că a fost proiectată de arhitectul Giovanni Candi pentru a crea acces la loggiile celor patru etaje ale clădirii.
Nu trebuie să fii un pasionat de arhitectură pentru a aprecia detaliile Scala Contarini, care merită chiar și doar să te oprești din exterior. Dacă decideți să urcați, așteptați-vă la o perspectivă deosebită asupra acoperișurilor Veneției și, în plus, la o mică expoziție de artă contemporană.
Orele de deschidere și costul biletelor pentru Scala Contarini
Program: deschis în fiecare zi, cu excepția zilelor de 25, 26 decembrie și 1 ianuarie. Program de iarnă: de la 9.30 la 17.30; program de vară: de la 10:00 la 18:00
Costul biletului : Preț integral 8 euro; Redus (de la 12 la 26 ani și peste 65): 6 euro; Gratuit până la 11 ani
Cum se ajunge acolo : Din Piazzale Roma: Linia 1, stația „Rialto A”.
Din Veneția Santa Lucia: Linia 2, stația „Rialto C”.
Ce să mănânci în Veneția
În gastronomia lagunei, bunătatea preparatelor începe cu aperitivele, care sunt cu siguranță punctul culminant al meniului.
Tejghelele „bacari”, sau taverne, sunt un adevărat triumf pentru ochi și palat pentru că sunt pline de „cicchetti”, aperitivele tipic venețiene de savurat cu o „ombra de vin”.
Tot ce trebuie să faci este să alegi ce preferi între legume, crab, sopresă cu mămăligă sau jumătate de ou cu hamsii . Pentru primele feluri, însă, unul dintre cele mai tipice feluri din meniu este cu siguranță foarte faimosul risi e bisi , cunoscut în altă parte sub numele de risotto cu mazăre, care a fost mâncat de Dogi pe 25 aprilie, în cinstea sfântului patron al orașului.
Foarte bune sunt și spaghetele cu scoici, sau gătite cu cerneală de sepie, cu pește strict local. În aceste părți, pastele și fasolea se bucură de o venerație misterioasă , un fel de mâncare inevitabil atât în case, cât și în tavernele din toată Veneția.
Pentru a-ți încheia prânzul în lagună, tot ce trebuie să faci este să alegi un fel al doilea: de neratat, doar pentru stomacurile puternice, ficatul în stil venețian , care își are caracteristica în cantitatea mare de ceapă cu care este condimentat, însoțit de o degustare. a „ castrarilor ”, anghinarele tipice cultivate pe insulele lagunei.
Unde să dormi în Veneția
În fiecare an, aproape 20 de milioane de turiști trec prin Veneția. Majoritatea nu se opresc să doarmă, ci fug după câteva ore de rătăcire.
În ciuda acestui turism care nu ocupă camere, în Veneția poate fi foarte greu să găsești un loc unde să dormi, mai ales primăvara și în timpul Carnavalului . Chiar dacă îl găsești, plănuiește să cheltuiești mult și nu te aștepta la camere ultra-luxe. Hotelierii locali știu că ești dispus să plătești mult și să primești puțin pentru a vizita orașul lagunar. Un hotel normal de 3 stele poate costa până la 150 de euro pe noapte , în timp ce cele mai luxoase pot costa foarte mult. Cele mai ieftine hoteluri și pensiuni sunt situate pe continentul Mestre , care este perfect conectat cu Veneția și vă permite să ajungeți la principalele monumente ale orașului lagunar în doar câteva minute. Poate că aceasta este cea mai puțin romantică soluție, dar cu siguranță cea mai convenabilă.
Discussion about this post