Când vorbim despre Pisa ne referim inevitabil la turnul său ; dar acest turn clopotniță înclinat impunător este doar unul dintre numeroasele monumente pe care frumosul oraș toscan le oferă. Frumoasa Piazza del Duomo reunește, într-un complex arhitectural unic în lume, nu întâmplător numit „ Piazza dei Miracoli” , principalele monumente religioase ale orașului: Turnul , Catedrala, Baptisteriul și Camposanto . Pisa, însă, nu se termină în această piață: va fi suficient să te miști puțin pentru a descoperi minunățiile artistice care îl fac unul dintre cele mai frumoase orașe de artă din Italia .
Clădirile, monumentele și muzeele contribuie la păstrarea vie a memoriei unui trecut în care Pisa a fost Republică Maritimă și, pentru o lungă perioadă de timp, stăpână incontestabilă a Mediteranei. Mai mult, păstrând în continuare titlul de Regina Studiilor , conferit acestuia de florentini, Pisa este un oraș extrem de tânăr, dinamic și animat. Iată, așadar, ce să vezi absolut în Pisa pentru a descoperi această bijuterie de o frumusețe rară.
Turnul înclinat din Pisa
Emblemă a orașului datorită pantei sale caracteristice , precum și primul lucru de văzut în Pisa, Turnul este cel mai faimos monument din Piazza del Duomo. Construit între secolele al XII-lea și al XIV-lea, Turnul se înclină pentru că pământul a cedat în primele etape de construcție și a rămas așa de atunci.
Chiar dacă vă poate da un sentiment de teamă, nu vă lăsați influențați: axa verticală care trece prin centrul său de greutate cade în baza de sprijin, așa că, dacă nu sunt subminate legile fizicii, turnul nu va cădea niciodată. . Se crede că Turnul a fost proiectat de Diotisalvi , care construia Baptisteriul în același timp.
În realitate, chiar dacă există multe asemănări între cele două clădiri, disputa cu privire la paternitatea proiectului este încă în desfășurare. Turnul din Pisa a fost propus ca una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Turnul din Pisa
Program: zilnic de la 9:00 la 20:00.
Costul biletului :
Catedrală + Turn: 20 €
Toate monumentele din Piață: 27 €
Catedrala Santa Maria Assunta din Pisa
Catedrala din Pisa, dedicată Sfintei Maria Assunta , este cel mai semnificativ exemplu de artă romanică pizană. Arhitectul Buscheto, îmbinând tradiția clasică cu elemente ale artei normande, bizantine, creștine timpurii și arabe , a dat viață unui stil original care a anticipat Renașterea florentină.
Catedrala din Pisa este o mărturie tangibilă a prestigiului pe care Republica Maritimă l-a atins în momentul maximei sale splendorii. Construcția sa a început în 1064, coincizând cu reconstrucția Bazilicii San Marco din Veneția ; este probabil ca între cele două orașe să se nască o competiție tacită pentru realizarea celui mai frumos și somptuos lăcaș de cult. Aspectul actual al Catedralei este rezultatul unor continue intervenții de restaurare care au avut loc în diferite perioade. În timpul secolului al XIX-lea, unele sculpturi au fost înlocuite cu copii și acum sunt păstrate în Museo dell’Opera del Duomo.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Catedrala din Pisa
Program: zilnic de la 10:00 la 20:00.
Costul biletului :
Vizita la Catedrală este gratuită dacă achiziționați un bilet pentru un alt monument din piață. Biletele gratuite pentru vizita la Catedrală sunt doar orare și limitate și sunt disponibile numai și exclusiv la casele de bilete din piață.
Catedrală + Turn: 20 EUR
Catedrală + Baptister: 7 EUR
Catedrală + Muzeul Operei: 7 EUR
Catedrală + Cimitir: 7 EUR
Toate monumentele Pieței cu excepția turnului: 10 EUR
Toate monumentele Pieței inclusiv Turnul: 27 EUR
Baptisteriul din Pisa
Baptisteriul din Pisa este o alta dintre cladirile care formeaza complexul monumental Piazza del Duomo (sau Piazza dei Miracoli).
Construcția sa, care a început în 1153, a fost opera arhitectului Diotisalvi, după cum o demonstrează o inscripție pe un stâlp interior, dar multe sculpturi de pe fațadă au fost create de Nicola Pisano și fiul său Giovanni.
Tot de Nicola Pisano este Amvonul care prezintă scene din Viața lui Hristos și subiecte care înfățișează Virtuțile: toate capodopere care mărturisesc modul în care creatorul lor a fost unul dintre principalii precursori ai Renașterii.
Domul exterior acoperă doar cercul interior al stâlpilor și probabil lipsa banilor a fost motivul pentru care este realizată din diferite materiale (plăci roșii și foi de plumb); absența frescelor de pe tavan, prevăzută în proiectul inițial, este pusă pe seama aceluiași motiv. În orice caz, Baptisteriul din Pisa este cel mai mare baptisteri din Italia.
Orele de funcționare și prețurile biletelor pentru Baptisteriul din Pisa
Program: zilnic de la 9:00 la 20:00.
Costul biletului :
Vizita la Catedrală este gratuită dacă achiziționați un bilet pentru un alt monument din piață. Biletele gratuite pentru vizita la Catedrală sunt doar orare și limitate și sunt disponibile numai și exclusiv la casele de bilete din piață.
Catedrală + Baptisteri: 7 EUR
Toate monumentele Pieței, cu excepția turnului: 10 EUR
Toate monumentele Pieței, inclusiv Turnul: 27 EUR
Cimitirul Monumental din Pisa
4
Ultima minune a „Piazza dei Miracoli” este Camposanto Monumentale din Pisa, un loc sacru deoarece cruciații au adus aici pământul sfânt luat pe Muntele Golgota , chiar în afara Ierusalimului. De obicei nu găsești un cimitir printre lucrurile de văzut într-o destinație turistică, dar acesta este un loc cu adevărat unic.
Acolo sunt îngropate cele mai illustre figuri pizane și există lucrări de artă din evul etrusc, roman și medieval până la capodopere ale secolului trecut.
Pereții simpli de marmură albă străjuiesc mormintele decedaților, cele mai marcante personalități erau îngropate în grădina centrală sau în sarcofagele romane, în timp ce personalități mai puțin prestigioase se odihneau sub arcade.
Când cimitirul a fost reamenajat în secolul al XIX-lea, sarcofagele au fost mutate și în interior , astfel încât în prezent toate înmormântările se află sub arcade.
Intersecția dintre celebrarea istoriei și reflecția asupra morții a făcut din Camposanto unul dintre cele mai vizitate monumente din secolul al XIX-lea, până când bombardamentele celui de-al Doilea Război Mondial au provocat daune serioase frescelor. În 1945 au început lucrările de restaurare care, din păcate, sunt încă în desfășurare.
Orele de deschidere și costul biletelor pentru Camposanto din Pisa
Program: zilnic de la 9:00 la 20:00.
Costul biletului :
Vizita la Catedrală este gratuită dacă achiziționați un bilet pentru un alt monument din piață. Biletele gratuite pentru vizita la Catedrală sunt doar orare și limitate și sunt disponibile numai și exclusiv la casele de bilete din piață.
Catedrala + Camposanto: 7 EUR
Toate monumentele Pieței, cu excepția turnului: 10 EUR
Toate monumentele Pieței, inclusiv Turnul: 27 EUR
Lungarni din Pisa
5
Pe lângă faptul că este faimoasă pentru Piazza dei Miracoli, Pisa este cunoscută și pentru spectaculoșii Lungarni: străzile care curg de-a lungul râului Arno. Lungarni sunt atât puncte importante de întâlnire pentru tinerii pizani, cât și puncte de referință interesante pentru turiști.
Acestea adăpostesc clădiri importante datând din Evul Mediu, care au fost apoi transformate de-a lungul secolelor. Deși palatele, podurile, turnurile și bisericile capătă astăzi un aspect renascentist , ochiul turistului atent nu va rata structura medievală.
Dintre diferitele râuri Arno, cel mai cunoscut este cel Medici care găzduiește principalele clădiri istorice ale orașului, cum ar fi Palazzo dei Medici, Palazzo Toscanelli și Biserica San Matteo din Soarta .
Dacă vă aflați în Pisa pe 16 iunie, nu ratați Luminara din San Ranieri : râurile Arno sunt iluminate de numeroase flăcări care pun în valoare contururile tuturor clădirilor, creând jocuri evocatoare de lumină și culoare.
Biserica Santa Maria della Spina
Pe Lungarno Gambacorti se afla o mica bijuterie gotica, biserica Santa Maria della Spina, care merita absolut vazuta, chiar daca multor oameni o rateaza. A luat acest nume în 1333 când a primit relicva unui spin de la coroana lui Hristos (acum expusă în biserica Santa Chiara).
În realitate, biserica nu a fost întotdeauna în acest punct pe Lungarni. Apropierea fluviului i-a pus în pericol stabilitatea în mod repetat, atât de mult încât după unificarea Italiei s-a decis demontarea lui și reconstruirea lui la câțiva metri mai departe de râu , unde era mai stabil și mai sigur.
Lucrarea a fost realizată prost, ducând la distrugerea multor marmură și la modificarea structurii originale. Acest lucru nu slăbește farmecul gotic al acestei biserici mici, cu exteriorul bogat decorat cu turle și împărțit în centru de un stâlp care susține o Madona cu Pruncul între doi îngeri. În interior se află o splendidă Madonna della Rosa de Andrea și Nino Pisano .
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Santa Maria della Spina
Ore de deschidere:
Luni : 10.00-13.00
Marți, Miercuri și Joi : 15.00-19.00
Vineri, Sâmbăta și Duminica: 10.00-13.00 și 15.00-19.00
Costul biletului : gratuit.
Piazza dei Cavalieri din Pisa
Turistul grăbit care părăsește Pisa după clasicul tur al „Piazza dei Miracoli” ratează această minunată piață a orașului. Piazza dei Cavalieri își ia numele de la prezența, dorită de Marele Duce Cosimo I de’ Medici, a sediului Ordinului Cavalerilor Santo Stefano. Timp de secole a fost locul puterii civile în oraș, deși astăzi este mai presus de toate un loc de cultură și studiu cu prezența Scuola Normale di Pisa, găzduită în Palazzo della Carovana .
Exemplu extraordinar de arhitectură renascentist proiectat de Giorgio Vasari, care l-a împodobit cu figuri alegorice și semne zodiacale.
Alături se află la fel de splendid Palazzo dell’Orologio , o clădire medievală în care a fost încorporat „ turnul Faimei ” unde a murit contele Ugolino Della Gherardesca împreună cu copiii și nepoții săi în 1289, poveste spusă de Dante în Comedie.
Poetul îl întâlnește pe Ugolino în Iad în timp ce acesta mușcă craniul dușmanului său, Arhiepiscopul Ruggeri. Acuzat că a trădat Pisa împotriva Genovai în înfrângerea navală a Meloriei, contele a fost închis în turn de arhiepiscop împreună cu copiii și nepoții săi. Conform legendei, biruit de foame, contele și-a mâncat copiii. Sfârșitul lor tragic a schimbat numele clădirii în Turnul Foamei . Astăzi turnul aparține Normalei.
Tururile cu ghid, cu intrare liberă , au loc pe bază de rezervare, pentru un număr maxim de 20/25 de persoane pe vizită. Pentru mai multe informații: torreugolino@sns.it . Celelalte clădiri din piață sunt Rectoria, Palazzo del Consiglio dei Dodici, biserica Santo Stefano și cea a San Rocco. Biserica Santo Stefano a fost construita de Giorgio Vasari iar in interior se afla pictura Lapidarea lui Santo Stefano la care se adauga o Nastere a lui Hristos de Bronzino. În centrul pieței se află statuia lui Cosimo I ca Mare Maestru al Ordinului Cavalerilor.
Palatul Regal și Muzeul Național
Palatul Regal din Pisa este puțin cunoscut în comparație cu atracțiile mai faimoase, poate pentru că este mai retras decât centrala Piazza del Duomo. Este situat pe Lungarno Pacinotti și merită vizitat atât pentru colecțiile Muzeului Național , cât și pentru frumusețea palatului în sine.
Clădirea a fost construită spre sfârșitul secolului al XVI-lea pentru Francesco I de Medici care a decis să părăsească vechea reședință a curții de lângă biserica și mănăstirea San Matteo și să se mute în noul palat.
În proiect a fost încorporat Torre della Verga d’Oro , un turn medieval încă parțial vizibil astăzi, unde se spune că Galileo i-a arătat lui Cosimo de’ Medici cum funcționa telescopul astronomic. Palatul a trecut familiei Lorraine, familiei Savoy (din acest moment a fost numit „Regal”) și în cele din urmă statului italian. Astăzi găzduiește Muzeul Național.
Muzeul colectează lucrări notabile atât din colecțiile regale, cât și din moșteniri private. Pe ecran veți găsi picturi și portrete italiene și flamande, inclusiv pe cel al Eleonorei de Toledo, soția lui Cosimo I.
Colecția este interesantă și include aproximativ 900 de săbii și armuri folosite în timpul străvechiului „Joc al podului” din secolul al XVII-lea.
Printre cele mai frumoase piese, tapiseriile școlii florentine foarte populare la curtea Medici pentru a înfrumuseța încăperile reședinței lor, în timp ce dintre picturi evidențiază „Rebecca al pozzo” de Rosso Fiorentino și partea „Miracolul celor doi spânzurați” din Tripticul Sfântului Nicolae de Tolentino, de un foarte tânăr Rafael . La acestea s-au adăugat achiziții mai recente și o colecție de porțelanuri, bronzuri și mici sculpturi din fildeș.
Zile și orele de deschidere pentru Palatul Regal și Muzeul Național
Luni și de miercuri până sâmbătă: de la 9:00 la 18:00
Prima duminică a lunii: de la 9:00 la 13:30
Închis: marți, toate celelalte duminici, 25 decembrie, 1 ianuarie
Prețul biletului : Preț integral 5 euro – Reducere 2 euro
Cum se ajunge acolo : Autobuzul de transfer E stația Pacinotti 1 sau linia roșie de autobuz LAM.
Palatul Albastru din Pisa
9O oprire care nu trebuie ratată în Pisa pentru o pauză artistico-culturală este cea de la Palazzo Blu care se află pe Lungarno Gambacorti. O veți recunoaște imediat după fațada albastră: în timpul lucrărilor de restaurare a apărut un fragment din tencuiala antică datând de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, așa că s-a hotărât revopsirea lui în această culoare. Locația este interesantă, un palat nobiliar unde se poate respira un aer de istorie.
Palazzo Blu este acum administrat de Fundația Pisa și găzduiește expoziții foarte interesante și bine organizate: o secțiune este dedicată expoziției permanente și apoi sunt expozițiile temporare.
Este indicat să începeți vizita de la etajul al doilea unde se află colecția de opere de artă a Fundației Pisa cu o serie de picturi datând din secolul al XIV-lea până în secolul al XVIII-lea.
Continuăm la etajul principal unde s-a amenajat reproducerea unei reședințe aristocratice din secolul al XIX-lea, mobilată cu piese de mare valoare, unele dintre acestea fiind mobilier și obiecte originale din palat, în timp ce alte mobilier aparțin Colecției Simoneschi.
Parterul este dedicat expozițiilor temporare și în final trecem la subsolul cunoscut și sub numele de „Le Fondamenta” cu secțiunile arheologice și de istorie medievală care adună rămășițele scoase la lumină în timpul lucrărilor de restaurare a clădirii. Pentru a naviga mai bine prin diversele săli puteți consulta fișele de informare dedicate lucrărilor, alternativ pentru o vizită mai exhaustivă puteți rezerva un tur ghidat.
Zile și orele de deschidere pentru Palazzo Blu
De luni până vineri: 10:00 – 19:00; Sâmbătă, duminică și de sărbători: de la 10:00 la 20:00.
Cost bilet : Expozitie permanenta: Pret intreg 3 euro; Pret redus pentru familie 6 euro. Sala Artemisia Gentileschi este inclusă în costul biletului. Expozițiile temporare au un cost separat.
Cum se ajunge acolo : Liniile 2, 4, 5, 14, LAM RED și LAM VERDE, stația este în fața intrării în clădire. Palazzo Blu este situat la 100 de metri de Ponte di Mezzo.
Pictura murală a lui Keith Haring din Pisa
În 1989, trecând prin Pisa, Keith Haring a părăsit orașul o operă de artă extraordinară: pictura murală „Tuttomondo”, pictată pe fațada din spate a mănăstirii călugărilor „Servi di Maria” a bisericii S. Antonio.
Biserica se află la câțiva metri de gară, într-un context urban în care artistul a știut să se exprime cât mai bine. Câteva luni mai târziu, Haring avea să moară și această pictură murală este una dintre ultimele sale lucrări.
Ideea îi venise la New York după o întâlnire întâmplătoare cu un student din Pisa cu care vorbise despre pacea mondială . Personajele care animă pictura murală sunt 30, îmbinate ca într-un puzzle și fiecare reprezintă un aspect al unei lumi în pace: există foarfecele „umanizate” care înving șarpele malefic care devora capul figurii de lângă el. .
Apoi există maternitatea, reprezentată de femeia care ține copilul în brațe, natura cu cei doi bărbați ținând delfinul și așa mai departe. Haring a folosit culorile moi, ca o formă de respect pentru frumusețea Pisei.
A lucrat la el timp de o săptămână, cu intenția precisă de a face lucrarea permanentă, de fapt a folosit culorile special realizate de artizanii Centrului Caparol, vopsele acrilice tempere care puteau păstra intactă calitatea culorilor pentru o perioadă lungă de timp. . După 20 de ani, „Tuttomondo” este încă acolo pentru a ne aminti de viața scurtă și intensă a acestui artist extraordinar.
Borgo Narrow și Borgo Largo din Pisa
Dacă treci prin centrul istoric al Pisei, probabil vei trece pe lângă Borgo Stretto, sau „satul”, cum îl numesc pizanii. Este cea mai caracteristică stradă din centru, cu arcade, magazine și mese de cafenea. Pe traseu dai peste palate din secolele al XIV-lea si al XV-lea care au format nucleul vechii Pise: aici familiile de nobili si negustori s-au intrecut pentru a construi cea mai frumoasa, mai inalta si mai colorata cladire. Astăzi putem încă întrezări o mare parte din toată această splendoare.
Din Via delle Colonne puteți accesa Piazza delle Vettovaglie , o piață alimentară veche de secole, inițial Piazza de’ Porci . Odată ce ați terminat porticurile Borgo Stretto, ajungeți în Piazza del Pozzetto (Borgo Largo) , dar mai întâi vă opriți pentru a vedea tabernacolul de lemn cu o copie a Madonei dei vetturini de Nino Pisano în interior .
Arsenalele
Pisa era o republică maritimă puternică, așa că avea arsenale pentru producția și repararea navelor care navigau pe mări. Din acea epocă au rămas două arhitecturi: Arsenalele republicane , deschise doar pentru expoziții și evenimente, și Arsenalele Medici care sunt situate pe Lungarno.
Acestea au fost dorite de Cosimo I de Medici împreună cu înființarea Ordinului Cavalerilor, pentru un mare proiect unitar de cucerire a Mediteranei și apărare de turci.
Astăzi, aceste arsenale găzduiesc Muzeul Naval cu una dintre cele mai uluitoare descoperiri ale ultimelor decenii: în decembrie 1998, în timpul construcției unui nod feroviar, au apărut în perfectă stare de conservare urme de bărci antice romane și rămășițele unui port urban. Lipsa oxigenului și a acviferelor subterane au împiedicat deteriorarea acestor descoperiri care astăzi sunt splendid conservate în Arsenalele Medici.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Muzeul Naval
Din octombrie până în mai:
Vineri : 15:30-18:30
Sâmbătă și duminică : 10:30-18:30
Din iunie până în septembrie
Vineri : 15:30-18:30
Sâmbătă și duminică : 10:30-20:30
Închis : în fiecare luni – 25 decembrie – 1 ianuarie – duminica Paștelui – 25 aprilie – 1 mai – 15 august
Costul biletului : 6 euro
Ce să mănânci în Pisa
Gastronomia pizană nu este foarte populară deoarece este puțin diferită de cea din Toscana, deși în comparație cu întreaga regiune mâncărurile din Pisa sunt mai abundente și mai picante.
Cu toate acestea, bucătăria pizană se poate lăuda cu mâncăruri tipice precum supa de broaște, supa de fasole albă San Michele sau peștele bavettine sul . Peștele în sine este unul dintre principalii protagoniști ai meselor: chefin și cod la grătar, peștele păianjen fiert și stobul dulce-acru sunt cele mai populare rețete. Nu lipsește vânatul, în special carnea de fazan, mistreț sau iepure sălbatic . Pesto-ul pisan este și el celebru și se deosebește de cel genovez prin prezența nucilor de pin. Pentru a completa o masă cu desertul final, Torta Co’ Bischeri (bucăturile de aluat scurt care ies din matriță) este realizată manual în tot orașul și este cel mai tipic și răspândit desert din gastronomia pisană.
Unde să dormi în Pisa
Pisa atrage în jur de 1 milion de turiști de diferite feluri în fiecare an : sunt mulți străini, italieni care o vizitează în weekend, multe excursii școlare și, de asemenea, un număr bun de oameni care merg în oraș pentru a profita de excelentele spitale locale.
Prin urmare, nu este ușor să găsești o cameră la un preț bun, mai ales în plin sezon și în perioadele de excursii școlare. Prin urmare, vă sfătuim să rezervați din timp mai ales dacă sunteți în căutarea unor hoteluri de 3 stele de gamă medie în zonele cele mai turistice. Preturile pentru hotelurile din centru incep de la 80 euro pe noapte in camera dubla cu mic dejun inclus. O alternativă bună sunt hotelurile și fermele din împrejurimile orașului Pisa .
Discussion about this post