Care este fascinația pe care Barcelona a avut-o asupra milioanelor de călători, în fiecare an, timp de mulți ani? Ce este de văzut într-un oraș care nu pare să-și piardă niciodată capacitatea de a atrage vizitatori și care reușește să mulțumească toate generațiile?
Să începem prin a risipi un clișeu: Barcelona nu este un oraș al vieții de noapte, al divertismentului nestăpânit la orice oră .
Deja cu mulți ani în urmă, George Orwell scria că „ nu există o cafenea în Barcelona care să se deschidă cu mult înainte de nouă ”. Nu pentru că barcelonii stau târziu și nu au puterea să se trezească dimineața.
Pur și simplu pentru că o iau ușor: seara aproape toate cluburile se închid devreme, iar duminica orașul este semipustiu.
Viata de noapte este concentrata in cateva zone ale orasului , in special in Cartierul Gotic .
Așadar, Barcelona este în primul rând un oraș al turiștilor cărora le place să viziteze biserici, monumente și muzee, dintre care nu lipsesc aici!
Așadar, dacă cineva ți-a descris o Barcelona care nu îți doarme niciodată și nu ți-ai cumpărat încă biletul, este mai bine să te îndrepți către alt oraș european!
Dacă ați cumpărat deja un zbor, nu vă pierdeți inima.
Există multe lucruri de văzut și de făcut în Barcelona . Iată cele mai importante 20, cele pe care trebuie neapărat să le vizitezi chiar dacă stai doar câteva zile în oraș.
Evident că 20 de lucruri pentru un oraș precum Barcelona sunt puține, dar este un oraș în care oamenii se întorc de bunăvoie, așa că vor fi și alte oportunități de a-i descoperi pe ceilalți!
La Rambla din Barcelona: ce să vezi
La Rambla din Barcelona este bulevardul lung care duce din Plaza de Catalunya la poalele statuii lui Columb , la câțiva metri de mare. La Rambla este primul lucru pe care toată lumea vrea să-l vadă când pune piciorul în Barcelona.
Turiştii şi locuitorii Barcelonei se îngrămădesc aici zi şi noapte, artişti stradali care caută avere şi hoţii în căutarea victimelor. Puteți vizita La Rambla pornind de la mare, trecând pe sub Miradorul lui Columb sau din Placa de Catalunya .
În ambele cazuri, nu uitați să luați o înghițitură de apă de la Fântâna Canaletes (se spune că, la fel ca și Fântâna Trevi din Roma, vă garantează o vizită de întoarcere la Barcelona) și să vă cufundați în acea revoltă de culori și mirosuri care este Rambla de les Flores , regatul florarilor din Barcelona.
Nu departe te puteai găsi în mijlocul unei discuții aprinse între fanii Barcelonei, care se adună aici pentru a sărbători victoriile și a comenta înfrângerile. Sunt multe de văzut și de făcut pe La Rambla.Iată cele 10 lucruri de văzut pe Rambla din Barcelona.
Sagrada Familia din Barcelona
Dacă reușești să-ți croiești loc printre turiștii care pozează pentru fotografia obișnuită, îți vei da seama că Sagrada Familia din Barcelona este cu adevărat o lucrare extraordinară, unul dintre lucrurile de văzut absolut în capitala catalană.
Nu este important să fie neterminat (aceasta este doar o operațiune mare de marketing care se desfășoară de un secol), dar ceea ce este deja acolo este extraordinar.
Pe fațade se povestește povestea lui Isus , de la naștere până la moarte. Înăuntru se află Ierusalimul ceresc, locuit de Miel, de fiul lui Dumnezeu care și-a încheiat suferința pământească și trăiește în Paradis, în sfârșit în siguranță.
Sagrada Familia este un imens simbol creștin, un fel de poveste biblică în piatră.
Indiferent dacă vă cer apoi 15 EUR pentru a vă permite să vizitați sacii de ciment îngrămădiți înăuntru, aceasta este o altă chestiune.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Sagrada Familia
Program:
de luni până joi de la 8:00 la 15:00 de
vineri până duminică de la 8:00 până la 18:00.
Costul biletului: 26 euro
Cum se ajunge acolo : Exemplu de cartier.
Metrou : L2 și L5 stația Sagrada Família
Autobuz : 19, 33, 34, 43, 44, 50, 51, B20 și B24.Aflați mai multe despre Sagrada Familia
Cartierul Gotic din Barcelona: ce să vezi
Librăriile și anticariații, barurile și restaurantele populează străzile acestui cartier, mai întâi roman și apoi grecesc, care a fost întotdeauna centrul vieții din Barcelona. Deasupra cartierului se află turla ascuțită a Catedralei din Barcelona , dedicată Santa Eulalia.
Pentru a descoperi Cartierul Gotic nu există nici un traseu recomandat: este mai bine să vă plimbați puțin pe străzi, fără a uita de Placa Reial (restaurante, baruri și turiști) și Carrer Montcada, unde se află Muzeul Picasso .
Plimbându-te prin Cartierul Gotic, s-ar putea să vezi cearșaf atârnând de la balcoane cu diverse insulte în catalană: aceștia sunt locuitorii care nu mai suportă turiștii și muzicienii ușor bărcoși care strigă prin cartier noaptea.
Pentru o escală, ziua sau seara, puteți alege Els Quatre Gats (The Four Cats), un hostel inaugurat la Barcelona în 1897 care a devenit imediat unul dintre punctele de întâlnire ale principalilor artiști ai orașului, găzduind și primii doi. expoziții individuale ale lui Picasso.
Mâncarea nu este atât de grozavă, dar mănânci cufundat în istoria artei.Aflați mai multe despre Cartierul Gotic din Barcelona
Piața Boqueria
Vioi și colorat ca o piață napolitană, ordonat ca una elvețiană, cu o gamă de produse demne de un centru comercial.
Este Boqueria , cea mai mare piață din Barcelona și Spania , care se află la numărul 91 de La Rambla. O clădire mare de fier adăpostește chioșcuri de tot felul: legume, pește, dulciuri, carne, conduse de femei în costum tradițional. Un mozaic colorat de lucruri de văzut, de gustat și de cumpărat.
Pentru cei obișnuiți cu piețele italiene, frumusețea chioșcurilor (multe cu coloane) și aranjarea perfect îngrijită a produselor la vânzare sunt surprinzătoare.
În timp ce admiri acest spectacol, ferește-te de hoți de buzunare, care pândesc în fiecare colț.
Dacă vă aflați într-un apartament și doriți să cumpărați ceva de gătit, mergeți dimineața devreme la Boqueria și fiți cu ochii pe locuitorii din Barcelona, care știu ce și de unde să cumpere.
Dacă sunteți în căutarea ceva de mâncat în timp ce vă plimbați prin Barcelona, alegeți standul cu fructe uscate sau standul pentru smoothie proaspăt.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Boqueria
Orele de deschidere: majoritatea magazinelor sunt deschise de la 8:00 la 14:00, până la 18 sau 20:00 vineri și sâmbătă.
Costul biletului: gratuit
Cum se ajunge acolo : La Boqueria este situat pe La Rambla.
Metrou : statia L3 LiceuAflați mai multe despre Boqueria din Barcelona
Catedrala din Barcelona
Catedrala din Barcelona este dedicată Santa Eulalia și Sfânta Cruce , iar acest lucru explică multe lucruri.
În primul rând, prezența criptei dedicate sfintei, cu rămășițele ei și un sarcofag care povestește despre întemeierea Barcelonei de către Hercule.
Până acum totul este clar. Apoi este o mănăstire, cu Fântâna Eden . Aici lucrurile se complică, pentru că mănăstirea este „apărată” de 13 gâște albe.
Gâștele Catedralei
Ce caută ei aici?
Originea este incertă, dar legenda populară spune că reprezintă cei 13 ani ai Eulaliei (300 d.Hr.), un copil martir care a fost sacrificat acolo unde se află astăzi catedrala.
Catedrala este dedicată și Sfintei Cruci, Crucifixul din secolul al XV-lea așezat deasupra altarului care, conform tradiției, a fost înălțat pe corabia lui Ioan al Austriei ca standard în 1571 în timpul bătăliei de la Lepanto împotriva turcilor.
Se pare că în timpul bătăliei Hristosul Răstignit s-a mutat pentru a evita o ghiulă. Aceasta ar explica forma ciudată pe care a luat-o.
Orele de funcționare și costul biletelor la Catedrală
Program:
de luni până vineri: dimineața de la 8:00 la 12:45; după-amiaza de la 17.15 până la 19.30.
Sambata: dimineata de la 8 la 12.45; dupa-amiaza de la 17.15 la 20.00
duminica si de sarbatori: dimineata de la 8.00 la 13.45; după-amiaza de la 17.15 până la 20.00.
Costul biletului: gratuit. De la 13:00 la 17:00 poți intra cu o donație la alegere.
Cum se ajunge acolo : Piața Catedralei, Cartierul Gotic. Plimbare in centrul istoric.
Metrou: Linia 4 stație Jaume IAflați mai multe despre Catedrala din Barcelona
La Barceloneta și Portul Vechi
După Jocurile Olimpice din 1992 există o parte din Barcelona care s-a pierdut pentru totdeauna: cea a vechilor cheiuri și depozite de pe port, un loc chiar al traficului ilicit și al prostituatelor care așteaptă clienți în întunericul serii.
Această zonă gri a coincis cu capătul Rambla și a zonei Portului Vechi , astăzi înlocuită de un centru comercial și atracții tehnologice cu un cinema Imax și un acvariu.
Dar nu totul este pierdut: Barceloneta , vechiul cartier al pescarilor, rămâne la fel ca a fost.
Este locul în care mergi să mănânci pește, „Pan e Tomate” (pâine și roșii) și „bomba”, o crochetă de cartofi umplută cu carne și sos picant.
Hainele care atârnă (și mașinile parcate pe trotuare) fac să arate ca Napoli , mai ales vara, când distracția de pe stradă nu se oprește niciodată și oamenii rămân pe plajă până în zori.Aflați mai multe despre Barceloneta și Portul Vechi
Cartierul Raval din Barcelona
Ravalul este un cartier pe care îl putem defini ca Ex. Există o denumire anterioară: se numea Barrio Chino ( Cartierul Chinezesc) pentru că la începutul anilor 1900 era ghetoul în care locuiau muncitorii orientali marginalizați.
Este fostul cartier al prostituatelor, care s-au întâlnit aici cu oameni din Barcelona care caută distracție fizică low-cost. Este și un cartier al foștilor hoți: până acum câțiva ani nu era indicat să intri în Raval fără a fi un criminal și bine înarmat.
Este și cartierul foștilor torei, care pentru noroc, înainte de fiecare coridă, veneau să petreacă noaptea în Barrio Chino.
Astăzi, Ravalul este un cartier la modă: barurile la modă, restaurantele etnice, magazinele de imigranți, artiștii la modă au făcut din această încurcătură de alei care străbate Rambla .
Muzeul MACBA
Există MACBA , Muzeul de Artă Contemporană care atrage turiști în timpul zilei și de la care a început renașterea cartierului.
Dar nu totul s-a pierdut în vechiul Barrio Chino: există încă câteva alei în care cel mai bine nu se pătrunde. Pentru că nu toți foștii hoți au plecat și cineva e gata să-ți facă și eu portofelul fostului.Aflați mai multe despre cartierul Raval din Barcelona
Lucrările lui Gaudi la Barcelona
8
Sunt cei care merg la Barcelona doar pentru a admira lucrările lui Gaudi și cei care le găsesc brusc în fața lor, plimbându-se prin oraș.
Desigur, dacă le traversezi, nu poți să nu observi lucrările acestui artist cu capul în nori, vizionar și extravagant, fără îndoială cea mai bizară și emblematică expresie a Barcelonei.
Casele sale ( Pedrera , Batllò ) și grădinile sale cu arhitectură de desene animate și culori strălucitoare ( Park Guel l ) la jumătatea distanței dintre vis și realitate, vă vor însoți plimbările prin Barcelona.
Cea mai faimoasă lucrare a lui Gaudí este Templul Expiator al Sagrada Famìlia , căruia artistul s-a dedicat cu totul până în ziua morții sale, care a avut loc, imaginați-vă ce, din cauza unui tramvai care l-a lovit în timp ce mergea.
Muzeul Picasso
Barcelona și Picasso au o legătură puternică și deosebită : familia artistului s-a mutat în acest oraș în 1895 și Pablo și-a găsit inspirație pentru lucrările sale până în 1904, când s-a mutat apoi la Paris .
Un rămas bun care, însă, nu a reușit să întrerupă intensitatea relației pe care pictorul a avut-o cu Barcelona, în care a găsit o atmosferă ideală pentru a-și exprima geniul și creativitatea .
Muzeul Picasso este manifestarea concretă a trecerii artistului pe pământul catalan: noi donații și achiziții extind continuu o minunată colecție de lucrări împărțite în secțiuni interesante care retrag diferitele perioade ale pictorului, de la albastru la cea roz.
Prin cele 35.000 de lucrări disponibile la Muzeul Picasso, se poate retrăi extravaganța și ingeniozitatea unui artist atemporal.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Muzeul Picasso
Adresa: Calle Montcada din Cartierul Gotic
Program de deschidere :
de marți până duminică : 09.00-19.00
joi : 09.00-21.00
Închis: luni
Cum se ajunge acolo: pe jos în Cartierul Gotic.
Metrou: Linia 4 Jaume, Linia 1 Arc de Triomf, Linia 3 Liceu.
Costul biletului : 11 euro.Aflați mai multe despre Muzeul Picasso
Santa Maria del Mar
Spre deosebire de celelalte biserici și de catedrala în sine din Barcelona, care erau în principal proprietăți ale nobilimii și ale clerului, Santa María del Mar s-a născut ca Biserica credincioșilor.
Se pare că la construirea acestuia au contribuit direct locuitorii cartierului Ribera, și în special țărănii care transportau materialele necesare construcției: izbăvirea poporului de burghezie.
O clădire austeră, în pur stil gotic catalan , cu un spațiu interior mare, dar gol, în care alternează coloane armonioase și cu ferestre colorate prin care lumina, filtrăndu-se, creează o atmosferă aparte.
Într-o carte a lui Ildefonso Falcones, La Cattedrale del Mar , această Biserică devine piatra de temelie a evenimentelor micului protagonist, Arnau.
Fundația Mirò
Deși multe dintre lucrările lui Miró sunt împrăștiate în diverse muzee din întreaga lume, în Barcelona, pe muntele Montjuïc, Fundația Miró găzduiește o colecție importantă a artistului precum și mai multe expoziții temporare.
Fundația a fost creată de artist însuși în 1981, cu scopul de a crea un centru de colecție și studiu de artă contemporană.
Clădirea în care s-a născut pare să reflecte deja gusturile artistului : un bloc de beton armat care se învârte în jurul a două grădini.
Spațiile exterioare găzduiesc mai multe sculpturi ale lui Miró, în timp ce în interior lucrările pot fi admirate folosind lumina naturală.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Fundația Mirò
Program din noiembrie până în martie :
marți, miercuri și vineri:
10:00 – 18:00
Program din aprilie până în octombrie :
10:00 – 20:00
Joi 10:00 – 19:00
Sâmbătă 10:00 – 20:00
Duminică 10:00 – 2:30
Închis luni
Prețul biletului : 12 EUR.
Adresă: Fundația Mirò este situată în Montjuïc.
Cum să obțineți:
Metrou : (Linia 1 sau Linia 3) și coborâți la Espanya și apoi urcați cu autobuzul 50 sau 55.
Alternativ, utilizați Funicularul Montjuïc sau Autobuzul turistic, linia de sud.Aflați mai multe despre Fundația Mirò
Tibidabo din Barcelona
Tibidabo este un munte înalt de 512 metri care, pe lângă faptul că oferă o priveliște minunată asupra orașului Barcelona, găzduiește cel mai vechi parc de atracție din Spania , al doilea din toată Europa.
Construit în urmă cu 100 de ani și apoi renovat, acest parc de distracții este popular atât în rândul familiilor, cât și al tinerilor, deoarece îndeplinește orice dorință de distracție:
de la frumoasele peșteri la amețitoarea Palaia, până la „ casa oglinzilor ”, care va reflecta chipurile celor mici, și fascinantul Muzeu al Automatelor .
Prin urmare, Tibidabo nu este doar o resursă naturală splendidă, cu cărările sale curate de pe care Barcelona va părea și mai încântătoare, ci găzduiește și un loc de joacă vechi de peste un secol de renume mondial.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Tibidabo
Program: de la 28 februarie până la 30 decembrie, în weekend și sărbători.
De la 1 iulie până la 13 septembrie este deschis și de miercuri până vineri.
În august deschis în fiecare zi, de luni până duminică.
Atracțiile încep să funcționeze la ora 12.
Costul biletului:
Peste 120 cm înălțime : 28,50 EUR
De la 90 la 120 : 10,50 EUR
Până la 90 cm : gratuitAflați mai multe despre Tibidabo
Montjuic din Barcelona
Dacă vrei să admiri Barcelona de sus, poți face o excursie la Montjuïc .
Dealul Evreiesc, deși nu este una dintre opririle clasice vizitate în timpul unei vacanțe la Barcelona, oferă de fapt multiple atracții.
Arta, cultura, istoria și natura sunt toate grupate aici. Pe vârf se află un castel medieval care a fost un vechi turn de veghe.
Mai jos Muzeul de Artă Catalană , apoi Poble Espanyol (o concentrare arhitecturală a Spaniei, vezi punctul 14), Piazza di Spagna și, de neratat, Fântâna Magică , proiectată de Carlos Buigas și care, seara, oferă un spectacol magnific de lumini și culori (vezi punctul 15)
El Poble Espanyol
Ideea, dezvoltată de doi arhitecți, de a reuni într-un singur loc clădirile caracteristice ale tuturor regiunilor spaniole datează din anii 1920.
Rezultatul a fost Poble Espanyol, un sat din centrul Barcelonei care conține toate tradițiile artistice ale Spaniei într-un singur complex arhitectural .
Fiecare zonă în care este împărțit satul este o referință la o anumită regiune spaniolă.
Într-un ansamblu armonios de străzi, piețe, clădiri, magazine, restaurante și cluburi, Poble vă permite să cunoașteți și să savurați, fără a călători departe , locurile și aromele tipice peninsulei.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Poble Espanyol
Ora de deschidere:
de marți până duminică: 10:00 – miezul nopții
Luni : 10:00 – 20:00
Costul biletului: 14 euro.
Cum să obțineți:
Metrou : Linia 1 și 3 Stația Espanya (Linia 1 și Linia 3)
Trenul Renfe și Rodalies : stația Sants
Autobuz : Linia 13, 23 și 150 Stația Poble Espanyol
Autobuz Turístico și Tur al orașului Barcelona : stația Poble EspanyolAflați mai multe despre Poble Espanyol
Fântâna Magică
În fiecare an, în jur de 2,5 milioane de oameni urcă deasupra Montjuïcului pentru a admira spectacolul extraordinar al Fântânii Magice.
Construit pentru Expoziția Universală din 1929, Font Magica oferă în fiecare seară un spectacol extraordinar de lumini, sunete și culori cu 50 de combinații diferite.
Rezultatul este un fel de dans magic, perfect sincronizat, care a devenit acum una dintre principalele atracții ale Barcelonei.
Fântâna Magică este locația aleasă pentru „Piromusical”, un foc de artificii care se desfășoară în fiecare an la sfârșitul festivalului La Mercè.
Palatul Muzicii Catalane
Palatul Muzicii Catalane este un exemplu minunat de modernism arhitectural aplicat unui teatru muzical.
De mulți arhitecți este considerat cel mai frumos exemplu de clădire modernistă din lume, valoare recunoscută și de UNESCO care în 1997 a declarat-o „ Patrimoniu Mondial ”.
Palau este situat în cartierul Ribera, în spatele Cartierului Gotic. Se recunoaște prin fațada dublă bogată în mozaicuri unite de o sculptură alegorică de muzică populară catalană.
Interiorul este cu adevărat extraordinar, cu o sală de concert dominată de o fabuloasă cupolă inversată din sticlă policromă cu decorațiuni de sculpturi și vitralii.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru Palatul Muzicii Catalane
Program: 9:00 – 15:30.
Costul biletului: 15 euro. Tur ghidat 19€.
Cum să obțineți:
Metrou : Liniile 1 și 4 stația Urquinaona
Trenul Renfe : stația Plaza Cataluña.
Autobuz : linia V15, V17, 47 stația Plaza Cataluña.
Autobuz turistic și tur al orașului Barcelona : stația Poble Espanyol
Muzeul Macba
Pentru a compensa decalajul din producția artistică recentă, Barcelona s-a echipat cu MACBA, un mare Muzeu de Artă Contemporană situat în cartierul Raval.
Inaugurat în 1995, Muzeul, pe lângă faptul că găzduiește o colecție permanentă , are și spații destinate expozițiilor itinerante: întâmpină producția artistică din perioada postbelică și până în prezent , acordând, evident, o atenție deosebită artei catalane.
Muzeul nu se limitează la simpla expoziție de lucrări, ci acționează ca un laborator permanent care își propune să promoveze arta contemporană în toate expresiile ei: de la pictură la sculptură la grafică și design.
Orele de deschidere și prețurile biletelor pentru MACMA
Ore de deschidere:
De luni până vineri : de la 11:00 la 19:30.
Sâmbătă : de la 10:00 la 20:00
duminică și sărbători : de la 10:00 la 15:00
Închis : marți, 25 decembrie și 1 ianuarie.
Costul biletului : 11 euro.
Cum să obțineți :
Metrou : L1 (Catalunya oUniversitat), L2 (Universitat), L3 (Catalunya o Liceu)
Parcul Ciutadella și Grădina Zoologică din Barcelona
Dacă doriți să vă odihniți puțin din vizitarea lucrurilor de văzut în Barcelona, vă recomandăm o oprire la Parcul Ciutadella.
Numele provine de la faptul că în acest loc s-a aflat cândva cetatea militară fortificată din Barcelona, din care au rămas Capela, Palau del Governador și Arsenal , care astăzi este sediul Parlamentului Cataloniei.
În parc există cascade, lacuri, copaci și pajiști, inclusiv Grădina Zoologică din Barcelona și Muzeul de Zoologie.
Orare și bilet pentru Ciutadella
Program: ianuarie, februarie, noiembrie și decembrie: de la 10:00 la 17:00. Pe 25 decembrie se deschide până la prânz. Martie, aprilie, mai și octombrie: de la 10:00 la 18:00 Iunie, iulie, august și septembrie: de la 10:00 la 19:00
Pret: 14,50 € Copii, 3-12 ani: 8,75 € Peste 65 de ani: 7,70 € Informatii pentru grupuri si vizite comentate: Tel. 932 256 787
Cum să obțineți:
Metrou: Barceloneta și Jaume I (L4); Arcul de Triumf,
Autobuz L1: 14, 39, 40, 42, 51, 141 și B25
Autobuz Turistic: ruta sud, Blava
Casa Vicens din Barcelona
19Devenită în sfârșit vizitabilă, Casa Vicens îți permite să descoperi prima operă importantă a lui Gaudì, creată pe vremea când arhitectul din Barcelona nu era încă celebru.
Până în 1878, de fapt, lucrase doar ca asistent al altor arhitecți sau la lucrări publice.
Cu Casa Vicens, Gaudì explică imediat care va fi direcția lui: fuziune de stiluri, imaginație, creativitate și funcționalitate .
Proprietarul terenului, Manuel Vicens i Montaner, i-a cerut lui Gaudi să-i construiască o casă de vacanță în cartierul Gracia. Folosind o formă dreptunghiulară pe patru etaje, Gaudi a creat această capodopera care îmbină stilurile modernism, gotic, portughez și arab .
Și-a dorit o casă gotică dar plină de lumină, mediteraneană și maritimă: și a reușit perfect.
Orele de funcționare și prețurile biletelor pentru Casa Vicens
Program : de luni până duminică de la 10:00 la 20:00. Intrarea se închide la 19:20.
Închis: 25 decembrie 1 și 6 ianuarie.
Costul biletului: 16 euro
Cum se ajunge acolo: Carrer de les Carolines, 20-26.
Metrou: Linia 3 Fontana sau Lesseps stație și apoi aproximativ 300 de metri pe jos.Aflați mai multe despre Casa Vicens
Spitalul de la Santa Creu i Sant Pau din Barcelona
Vizitați un spital din Barcelona? Desigur, dacă este Spitalul de la Santa Creu i Sant Pau chiar merită.
Este situat la 10 minute de Sagrada Familia în cartierul Eixample foarte pătrat și este o clădire minunată în arhitectură civilă modernistă.
A fost proiectat la începutul anilor 1900 de Lluis Domenech i Montaner și de atunci nu a încetat să trateze bolnavii.
Potrivit viziunii acestui extraordinar arhitect, un spital nu ar trebui să fie doar un loc de îngrijire, ci și un loc frumos .
Din acest motiv fațada (în stil neogotic) este însoțită de 19 pavilioane decorate cu culori luminoase și majolice.
De jur împrejur sunt grădini și sculpturi dedicate restului bolnavilor.
Dacă ți se pare ciudat să nu vezi medici trecând, este pentru că există o rețea de tuneluri în subteran care le permite să se deplaseze fără a deranja bolnavii.
Programul spitalului
Orar de deschidere : 10:00-16:30. Până la 18.30 vara și primăvara.
Duminică și sărbători: până la ora 14.30
Costul biletului : 10 euro
Cum se ajunge acolo : de la Sagrada Familia pe jos de-a lungul Via Gaudì.
Metrou : L5 Sant Pau / Dos de MaigAflați mai multe despre spital și districtul Eixample
Turnul Agbar
Torre Agbar din Barcelona nu este un simplu zgârie-nori.
Jean Nouvel , arhitectul francez care a supravegheat proiectarea și construcția acestuia, îl definește ca o masă fluidă mare, un gheizer care s-a ridicat deasupra solului, care modifică orizontul orașului (are 144 de metri înălțime).
Proiectul turnului Agbar întruchipează două concepte aparent opuse, cel de lejeritate și cel de soliditate.
Ele se manifestă, respectiv, prin utilizarea sticlei pentru fațadă, care pare a fi aproape o piele, și a betonului pentru structură.
Particularitățile proiectului sunt, fără îndoială, cele 4.400 de ferestre de cristal transparente distribuite într-o manieră aparent aleatorie, evocând imaginea unui fractal.
Această idee provine dintr-un studiu privind expunerea la soare, foile de sticlă serigrafiate sunt mobile și capabile să regleze incidența razelor solare , cu gestionarea optimizată a temperaturii din interiorul clădirii.
În plus, partea de dedesubt a peretelui este vopsită cu 40 de nuanțe diferite de culoare, de la pământ la gri, de la albastru deschis la verde.
Suprafața clădirii evocă apa care ne permite să percepem nuanțele adâncimii acesteia.
Informații pentru vizitarea Turnului Agbar
Torre Agbar este situat în Piazza de Les Glories, la intersecția celor trei artere principale ale orașului: Diagonala, Gran Via și Meridiana.
Cum se ajunge la Torre Agbar:
Metrou: L1 – stația „Glories” Autobuz
: Liniile 7- 56 – 92 – N2
Tramvai: Linia 4 – Stația Ca l’Aranyò
Ce să mănânci în Barcelona
Dacă reușiți să scăpați de capcana meniurilor turistice (în special de pe Rambla) veți înțelege că bucătăria barceloneză se numără pe deplin printre marile gastronomie ale lumii .
Nu va fi greu să cedezi momerii restaurantelor, în condițiile în care de la ora 11 dimineața se răspândesc pe străzi mirosurile care stau la baza bucătăriei Barcelonei:
sofrito (ulei, roșii, usturoi și ceapă) samfaina ( roșii , ardei iute și vinete)
picada /romesco (migdale prajite, patrunjel, nuci de pin, scortisoara si sofran)
allioli (un sos gros facut doar cu usturoi si ulei).
Acestea sunt elementele de bază, dar ceea ce reușesc oamenii din Barcelona să construiască în jurul lor este un adevărat spectacol.
Datorită naturii, fructele de mare și peștele ajung foarte proaspete în fiecare zi;
carnea vine din mediul rural din jur, generoasa si cu vinul ( 3 docg, Priorat, Penedès, Alella) si cava (o sampanie, mai buna decat sampania, chiar daca nu se poate numi sampanie pentru ca francezii se enerveaza) .
La desert, să rămânem la clișee: o cremă catalană și ricotta cu miere sunt mai mult decât bune.
Unde să dormi în Barcelona
Barcelona este o destinație în orice moment al anului și este echipată pentru a primi fluxul constant de turiști care sosesc din întreaga lume.
Hotelurile sunt bine plasate în oraș și împrăștiate peste tot, diferența este evident în preț.
In zona Rambla, Cartierul Gotic, Barceloneta , exista un numar bun de hoteluri, camere de inchiriat, apartamente, cu preturi destul de mari.
Dacă vrei să cheltuiești mai puțin, poți să te muți în zone puțin mai exterioare, precum Eixample sau Diagonal , din care te poți deplasa cu ușurință în continuare datorită metroului.
Discussion about this post